fredag 11 juni 2010

Sydafrika = Afrika?

Tänk er följande scenario: Fotbolls-WM hålls i Sverige. Sydafrikas största dagstidning slår därför på stort och guidar läsarna till restauranger, butiker och kulturställen med europeiskt utbud. En portugisisk restaurang. Ett grekiskt musikställe. En butik med turkisk keramik, en konsthall med ryska ikoner...

Ja, vadå? Sverige ligger ju i Europa. Och vad gör det om man tar exempel på kultur från andra europeiska länder? Man vill ju ändå bara väl och liksom visa allt häftigt som finns i huvudstan från den här exotiska världsdelen.

Nu hålls fotbolls-WM i Sydafrika. Och därför guidar Sveriges största morgontidning läsarna till afrikanska ställen i Stockholm. Detta trots att musikarrangören Teshome Wondimu på samma uppslag men i en annan artikel pedagogiskt påpekar det självklara; "Kontinenten är otroligt stor med många olika kulturer och språk".

Den afrikanska guiden är i bästa fall i brist på att man inte lyckats göra en hel guide med bara tema sydafrikanskt och slarvigt välvilligt tyckte att det då skulle duga att uppmärksamma hela Afrika. I värsta fall är den ett uttryck för en postkolonial generalisering som jag trodde att vi skulle börja slippa snart.

Inga kommentarer: