söndag 1 november 2009

Till stöd för Eva Gabrielsson

Nu skrivs det om arvet efter Stieg Larsson igen. Svenska Dagbladet har intervjuat bland annat Eva Gabrielsson, hans efterlevande sambo.
Den som inte bara vill vänta och hoppas på en positiv lösning av denna absurda situation kan ta saken i egna händer och ge henne läsarhonorar direkt.

Tre norska Milleniumläsare har startat en hemsida till stöd för Eva Gabrielsson. Idén är lika enkel som genial; att man som läsare ger ett frivilligt arvode som går till Eva Gabrielsson. I Norge, liksom i bland annat Frankrike och Spanien, är upprördheten stor över den svenska sambolagens konsekvenser, som innebär att hon inte ärver något efter Stieg Larsson trots deras 30-åriga samboskap.
På den norska hemsidan www.supporteva.com finns information om varför stödaktionen startat, och hur man kan göra för att betala ett frivilligt arvode som går till Eva Gabrielsson.

Hemsidans upphovsmän föreslår tre olika honorarsnivåer. Är man irriterad över hur Eva Gabrielsson behandlats, sätter man in tjugo kronor per bok i Milleniumserien man läst. Är man upprörd sätter man in femtio och är man förbannad sätter man in hundra.

Hemsidans upphovsmän betonar att det viktiga inte är beloppens storlek, utan handlingen som sådan. Tänk om så bara en tiondel av alla som läst Milleniumböckerna i Norden gjorde slag i saken. Här är en ypperlig tillfällighet att skipa åtminstone en gnutta rättvisa, åtminstone på ett symboliskt plan - och om tillräckligt många är med även på ett ekonomiskt.

2 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Det var bland det dummaste jag hört. Skall man stödja en person som inte vet innebörden av sambolagen? Om man inte skriver ett testamente efter 30+ års sammanboende bör man ställa sig frågan om det fanns någon vilja att göra det -- och en vilja att de skulle ärva varandra? Eva Gabrielssons ord räcker inte för det.

Vad andra länder gör, såsom Frankrike och Spanien som verkar likställa samboskap med äktenskap om blogginlägget skall förstås rätt, är totalt ointressant i sammanhanget. Det enda reaktionerna från Frankrike och Spanien säger är att där anses äktenskapslikande förhållande vara den enda rätta sammaboendeformen, och vill verkligen Sverige vara så gammalmodigt? Jag vill då inte det.

Många bor tillsammans med andras barn (plusbarn, bonusbarn, och vad det nu än kallas) och vill inte att de icke-biologiska barnen skall ärva den egna arvet -- vilket sker om paret gifter sig. Min väninna ville absolut inte att hennes sambos barn från tidigare äktenskap skulle ärva henne. Men det kommer de att göra eftersom de gifte sig och hans barn har rätt till hans lott -- en lott som kommer från hennes och hans äktenskap.