torsdag 6 september 2007

Rabatten är en bra grogrund

Jag och en granne har börjat plantera på gården där jag bor sen ett och ett halvt år tillbaka. Jag gör det för att det är roligt; för att det är rofyllt; för att det har kliat i mina fingrar av lust att få sätta igång och göra något av de där vildvuxna och ibland lite intetsägande rabatterna som inte fått den omsorg och uppmärksamhet de behöver, där så mycket mer skulle kunna växa.

Det är inte första gården jag planterar på. Jag vet alltså egentligen vad det sätter igång för processer. Ändå blir jag överraskad och glad när det händer. För man kan få mycket att hända genom att vara ute och rota i rabatterna.

Kontakten med grannarna ökar. Samtalen om boendemiljön blir fler. När man ligger på knä i en rabatt och joxar med den gemensamma utemiljön blir man helt enkelt en sån som folk stannar upp och pratar med.

Fastighetsägaren blir mer positivt inställd till gården och beredd att bidra till gårdsförbättringar ekonomiskt.

Hemkänslan ökar, vilket i sin tur bidrar till trivsel, trygghet och tankar om förbättringar av boendemiljön. Den här sortens engagemang är alltså en möjlig plattform för andra sorters engagemang. Den sortens samtal som uppstår är starten på ett nätverksbygge, erfarenhets- och kunskapsutbyte.

2 kommentarer:

Jenny sa...

Jag kan bara hålla med. Det kan vara en förvandling av inte bara gården att påta i rabatterna. Synd att inte fler gör det. Undrar hur man ska ta sig till för att förmå människor att engagera sig mer, jag tror de vill det...

Tack för intressant blogg!

Sabina Dethorey sa...

Hej Jenny,
Tack för tacket!
Jag tror också att fler vill det; bara de får göra det på sitt sätt. Och det är nog lite det som är grejen. Att möjliggöra i olika sammanhang för boende och brukare att engagera sig på ett sätt som passar dem. Jag återkommer till ämnet!