måndag 3 september 2007

Den Stora Gårdsdagen

Här på Möllevången där jag bor är det snart dags för Den Stora Gårdsdagen, ett evenemang som vi startade med i den ideella föreningen Möllevångsgruppen under min tid. Idén var typisk möllevångsgruppig: Vi ville att vi möllevångsbor skulle kunna upptäcka varandras boendemiljöer; ta en titt in på andras gårdar, träffa folk man ser på gatan eller i affären ibland. Att boende tillsammans skulle kunna visa sin gård om de ville; genom att bara hålla porten öppen, eller kanske ordna med loppis, fika eller uppträdande. En tredje anledning var att visa en helt annan bild av Möllevången än den folk kände till.

På den tiden hade Möllevången fortfarande dåligt rykte hos många. Vi ville bjuda in Malmöbor att upptäcka vår stadsdel på ett annorlunda sätt. Vi gjorde ett programblad med karta över de deltagande gårdarna och med åren utvecklade vi arrangemanget och bjöd också på ett par rundvandringar med gårdstema. De boende ordnade det lokala arrangemanget på respektive gård precis som de ville.

Idén byggde alltså på att vi i Möllevångsgruppen erbjöd en yttre struktur som gjorde det möjligt för boende att få uppmärksamhet till det de gjorde på sin gård.
Det första året var trevande; något år långt senare var katastrofdåligt, men åren däremellan var det ett folkvimmel; en kollektiv upptäcktsfärd, nyfikna besök och många möten.

Något vi inte hade räknat med var turisteffekten och hemvändareffekten; det kom folk inte bara från Malmö utan från andra kommuner för att besöka våra gårdar. Några hade vuxit upp på Möllevången och ville återse sin gamla gård, andra var bara nyfikna.
Våra programblad tog slut och vår kopiator gick för högtryck för att vi skulle kunna dela ut till alla som ville ha. Några av dem mailade i efterhand för att tacka; särskilt ett mail minns jag; en kvinna som hade blivit varmt emottagen på en gård och också inbjuden till några av de boende för att se lägenheten och ta en fika. Hon var från Danmark och hon var helt överväldigad över den gästfrihet hon mötte.

Ibland talas det om kollektiv självkänsla och identitet när man pratar om lokalt utvecklingsarbete. Den Stora Gårdsdagen främjade just det. Det blev en tradition och något att vara stolt över; något som vi hade här på Möllevången, som var speciellt för oss. Och det häftiga med det var och är just detta; att det blir vad de boende gör det till, men det finns en yttre struktur, en samordning, som utan att lägga sig i bistår med själva ramen.

Nu är traditionen över tio år gammal. Det är roligt att den lever kvar.

Inga kommentarer: